a nép levében

A nép levében lenni a legjobb dolog. Együtt főni és együtt lenyeletni. Erre számíthatsz. És ha Te azt hiszed, más vagy, nagyon tévedsz. Te is benne fősz a nép levében, csak még nem fogtad fel, nem jöttél rá. A ráébredéshez egyetlen jó tanácsunk lehet: csak semmi finnyáskodás!

Facebook

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Friss topikok

Linkblog

Egy fideszes politikus reklámtáblának használt egy katolikus papot

2015.11.08. 13:18 adjatok neki

Tegnap délután a Nép Leve úgy gondolta, lesz egy nyugis programja: a XV. Győri Könyvfesztiválon meghallgatja Pál Ferenc katolikus pap Magánytól az összetartozásig című könyvének bemutatóját. Ez már csak azért is jó ötletnek tűnt, mert Pál Feri atya mindenütt és minden környezetben olyan élet- és emberszeretet képes sugározni, amit butaság kihagyni. Ráadásul mindezt ingyen, ami itt ebben az országban nem utolsó szempont.

Míg a Nép Leve a kapunyitásra várt, megnézte, ki is lesz a moderátor. Ez ugyanis nagyon nem mindegy. Egyrészről Pál Feri atya előadásaival simán megtölt 2-3000 fős nézőtereket, másrészről nehéz feladat azt megoldani, hogy az izgága atyát úgy kérdezzék, hogy ő ne akarja hatalmas gesztusokkal bemutatni, eljátszani mondandóját. Ehhez pedig jól felkészült moderátornak kell lenni. Éppen ezért a Nép Leve úgy gondolta, a szervezők a témához valamicskét értő, de legalábbis a nagyszámú közönség elvárásait profi módon kiszolgáló embert választanak.

Kik jöhettek volna szóba?

A győri kulturális közegből mindenek előtt Villányi László, költő, a Győri Műhely folyóirat főszerkesztője, aki nem egy beszélgetést abszolvált már sikeresen. Gáti Oszkár sem lett volna rossz választás, 20 éve Győrben él, rutinosnál is rutinosabb színész, egy Pál Feri karakternek simán a partnere.

De lehetett volna, ne adj’ Isten, egy katolikus pap. Győrben azért akad ilyen. Érdekes lett volna meghallgatni Sárai-Szabó Kelemen atya és Pál Feri kettősét. Aztán a Kisalföld újságírói között is találni nem egy olyat, aki nagyon ideillett volna. Például Sudár Ágnes karcos kérdezői stílusa kifejezetten izgalmassá tette volna a beszélgetést.

De persze nem ez történt.

A szervezők – véli a Nép Leve – már hetekkel korábban összedughatták a fejüket, de nem jutottak semmire, aztán egyikük kulturáltan magas homlokára csapott, és felkiáltott:

- Legyen a Robi!

- A Balázs?

- Az, az a Robi Balázs! Az ehhez nagyon ért! – és ez az ötlet a szervezők mindegyikének nagyon megtetszett.

Who the fuck is Robi? Vagy Balázs?

Robi Balázs teljes neve Simon Róbert Balázs. Feltehetően az egyetlen ember Magyarországon, aki egyszerre mindkét utónevét használja. Szóval ő utána nyugodtan lehet Robit is meg Balázst is kiabálni az utcán vagy a parlament folyosóján, mindkettőre visszafordul, bár valószínűleg nem ezért lett ő az est moderátora.

Ennél sokkal nagyobb érdeme, hogy kétszer is volt a Fidesz színeiben Győrben alpolgármester, jelenleg pedig Győr egyik országgyűlési képviselője. De S. Róbert Balázs azonban nemcsak politikus, hanem érző ember is. Szabadhegyi Találkozások címmel Győr-Szabadhegyen évek óta kulturális esteket szervez és vezet, ahová népszerű (Pl.: Borbás Marcsi, Jókai Anna stb.) embereket hív meg, és mint a teknősbéka a napon, sütkérezik a hírességek dicsfényében.

Mindezek után most már mindenkinek világos lehet, hogy Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselőnél nincs alkalmasabb ember Győrben egy könyvbemutató moderáláshoz.

De nem azt válaszolja, amit szeretnék...

A 700 fős nézőtér zsúfolásig telt, az ajtókban tömött sorokban álltak az emberek. És jött az első kérdés. A Nép Leve nem akarja megmondani, hogy Pál Feri mit érezhetett, mert honnan is tudná, de az biztos, a közönség horkant egyet.

- A római katolikus papok eléggé konzervatív társulat. – kezdte Robi Balázs, - mit szólnak ahhoz, amit te papként teszel?

- Eddig még nem szóltak semmit. – így Pál Feri. - Hagynak, és ez nekem pont elég.

 kepernyofoto_2015-11-08_13_02_58.png

És ekkor Simon Róbert Balázs nyelt egyet, nagy a csönd. Mert ugye az nem igazán ismert a fidesz berkeiben, hogy valaki nemcsak egyféleképpen lehet konzervatív, hanem azt megélheti máshogy is, sőt ezt hagyják neki. Ezt a témakört S. Róbert Balázs éppen ezért hamar le is zárta. És következtek az unalmas kérdések sora.

Pál Feri hamar kibújt a felrajzolt leosztásból: egy kedves fideszes politikus kérdezgeti őt. Nagyon udvariasan és humorosan mindig engedélyt kért, hadd szóljon a közönséghez közvetlenebb módon, és ott hagyta hátul az ásványvíz és a virág között bambán vigyorgó S. Róbert Balázst.

A fideszes politikust zavarja a siker és a pénz hajszolása

Azt est folyamán az is kderült, Simon Róbert Balázst zavarja a siker és a kapzsiság, meg is kérdezte, mi erre a gyógyír. Pál Feri arra hívta fel a figyelmet, nem az valódi a siker, ami annak tűnik. A siker másoknak okoz örömet, a rajongás pedig magunknak. Az emberek viszont ezt a kettőt könnyen összekeverik.

Simon Róbert Balázs meg is mutatta, hogyan kell ezt mesterien összekeverni. Előzményként annyit kell tudni, hogy Pál Feri atya válogatott atléta volt, de felszentelése óta, azaz 20 éve semmi köze a versenysporthoz. A kormánypárt viszont minden módszert ki akar használni, hogy rátelepüljön az atyára, és kihasználja annak népszerűségét. Éppen ezért 2015. május 15-én a MOB, amelynek elnöke Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Fair play életműdíjjal tűntette ki Pál Ferencet. S. Róbert Balázs természetesen gondolkodás nélkül meg is kérdezte, milyen érzés volt megkapni a díjat. Pál Feri őszintén elmondta, fogalma sincs, miért kapta, hiszen 20 éve nem sportol, nincs is a sport közelében. Az elegánsan kitérő köszönő beszédet videóüzenetben küldte el anno.

A beszélgetés fináléjában S. Róbert Balázs azután érdeklődött, mit üzen a pap karácsonyra. Pál Feri atya szerint sötétségben él az az ember, aki csak magát látja, aki nem lát túl az orra hegyén. A karácsony pedig arra teremt alkalmat, hogy a felgyulladó gyertyák fényében a saját sötétségünkben észre vegyünk másokat is, velük is foglalkozzunk.

És ekkor feldörrent a taps. Nem kicsi, nagy. Komoly vastaps. Akkora, hogy elnyomta a mikrofonba valamit makogó S.Róbert Balázst. A közönség nem törődött vele, tapsolt tovább, de S. Róbert Balázs sem ma kezdte, csak mondta, mondta, és a közönség végül megkegyelmezett neki, és a tapsolás varázsütésre megszűnt. A Nép Leve ekkor azt hitte, hogy jó moderátorként felkonferálja következő műsort, de nem:

- Ne feledjék, a Szabadhegyi Találkozások következő vendége Miklósa Erika! Jöjjenek minél többen!– lihegte bele az éterbe a országgyűlési képviselő.

És ez lett az est zárómondata, de szerencsére nem a hangulata. Pál Feri atya karizmája ugyanis messze felülmúlja, holmi pártemberkék sunyi kis manipulációt. Ugyanis egy igazi pap az Istennek számol el, míg egy igazi fideszes Orbán Viktornak. A kettőt pedig nem kellene összekeverni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepleveben.blog.hu/api/trackback/id/tr618059466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.09. 11:46:40

Pál Feri egy ripacs

cardiobascularis 2015.11.09. 13:01:16

@Komoj László:
Miért, nem nyalja Orbán seggét, mint a Böjte Csaba nevű Fidesz-reklámtábla, szemforgató, politizáló seggfej?

Zed4preZ 2015.11.09. 13:20:51

@Komoj László: az bizony, a szó legnemesebb értelmében. És hozzá milyen kiváló. :D

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.09. 15:06:05

Nem gondolod, hogy Pál Ferinek is volt némi beleszólása abba, hogy ki legyen a moderátor ?

Nem gondolod, hogy azért választotta azt akit, mert rohadtul nem zavrta, hogy az illető amellett hogy ember, még Fideszes is ?
Veled szöges ellentétben ?

nick: 2015.11.09. 23:53:56

@Komoj László: hát ebben eléggé tévedsz... őszintén ajánlom, hogy hallgasd meg 1-2 rövidebb beszédét, aztán mondd újra! :-)

www.palferi.hu/hanganyagok

nick: 2015.11.09. 23:57:07

...hehe, aki röhögni akar, olvassa el Lacika úgymond hozzászólásait:
blog.hu/user/162402/tab/activity

Laci, nem vagy kicsit frusztrált?! :-P :-DDDDD
süti beállítások módosítása